Leenan ja Pasin tarina: Kuinka Irena retriittitalo sai alkunsa

Irena retriittitalo syntyi visiosta paikasta, jossa voisi pysähtyä ja rauhoittua kaiken suorittavan ja täynnä informaatiota olevan elämämme keskellä. Lisäksi halusimme tarjota paikan, jossa olla yhdessä elämän merkityksellisimpien kysymysten äärellä.

Miksi juuri retriittitalo?

Olemme molemmat olleet kiinnostuneita ihmisyyden ymmärtämisestä sekä elämän näkymättömästä ulottuvuudesta. Maailma on täynnä vaikuttavia kirjoja erilaisten ihmisten henkisistä poluista ja ihmisenä kasvamisesta, mutta ihmisenä oleminen perustuu kokemuksellisuuteen ja vuorovaikutukseen. Ihmisenä kasvaminen on itsensä altistamista elämän ja ihmisyyden kokonaisuudelle. Nöyrtymisen ja epäonnistumisten kautta viisastumista, se ei tule itsestään vaan syntyy harjoittelun kautta.

Olemme molemmat työskennelleet lasten ja nuorten parissa ja meillä on yhteensä seitsemän lasta, joista osa jo täysi-ikäisiä. Lapset usein tuovat esiin sen minkä me aikuiset olemme laittaneet piiloon itsessämme. Lapset ovat tulevaisuutemme ja jotta lapsilla olisi hyvä kasvaa, tarvitsemme viisaita ja emotionaalisesti turvallisia aikuisia. Aikuisia, jotka ovat kohdanneet omia epävarmuuksia, pelkoja ja häpeää. Näinpä ajattelimme, että haluamme luoda paikan, jossa harjoitella niitä puolia ihmisyydessä, joita on haastavaa yksin kohdata. Psykologisen kasvamisen lisäksi uskomme, että tässä ajassa moni kaipaa myös elämän mysteerille näkemyksiä ja selityksiä. Monikaan ei halua valmiita vastauksia oikeasta ja väärästä vaan itse tutkimisen matka on arvokas. Saada tutkia rauhassa mikä tuntuu todelta omassa elämässä.

Millaiselle maailmankuvalle Irena retriittitalon toiminta perustuu?

Retriittitalo ei edusta mitään uskonnollista tai elämänkatsomuksellista näkökulmaa, vaan on paikka tutkia asioita ja oivaltaa itse. Emme myöskään henkilökohtaisesti edusta mitään tiettyä suuntausta, mutta retriittien ohjelmat on inspiroituneet mm. buddhalaisuudesta, mystisestä kristillisyydestä, kundaliinijoogafilosofiasta, jungilaisesta psykologiasta, psykoanalyyttisestä ajattelusta sekä enneagrammista. Mielestämme ei ole kiinnostavaa väitellä oikeassa olemisesta vaan löytää mielummin jotain yhteistä ja inspiroitua sekä kunnioittaa erilaisia tapoja etsiä totuutta ja kasvattaa tietoisuutta. Henkinen kasvu tarkoittaa meille sekä psykologista itsenäistymistä että henkistä, näkymätöntä ulottuvuutta ja totuuden väsymätöntä tutkimista.

Leena on opiskellut Kehto koulussa, joka on moderni henkinen koulu. Hän on tehnyt syvällistä henkilökohtaista kasvumatkaa Vapaa tie -koulutusohjelmassa vuodesta 2018. Kehto koulu on moderni henkinen koulu, jonka opetuksessa yhdistyy erilaisten viisaustraditioiden opetukset sekä psykodynaaminen ja syvyyspsykologinen näkökulma. Leena on päättänyt syksyllä 2022 Vapaa tie opettajatason ja tekee tällä hetkellä päätöstutkielmaa koulutusohjelmaan. Kehto koulun ohella Leena on opiskellut henkilökohtaisen ja yhteisön uudistamiseen tarkoitettua Yhdessä luomisen kehittämisotetta, jonka teoriapohja on väitöskirjassa The Power of Being Present at Work – a Co-Creative Process Inquiry as a Developmental Approach (Takanen 2013). Lisäksi Leena on valmistunut ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi Valmentamosta 2018.

Pasi on tehnyt henkisen kasvun matkaa pitkälle joogaharjoitukseen nojaten. Yhtenä etappina matkalla on ollut 23-vuotiaana astangajoogan aloittaminen ja samohin aikoihin käteen osunut kirja Havahtuminen (Anthony De Mello). Nämä antoivat ensimmäisen kerran ymmärryksen siitä, että maailma voisi olla jotain muutakin kuin millaiselta perusarki tuntui. Joitain vuosia sitten vastaan tuli kundaliinijooga, joka tuntui tiivistävän hänen monet siihen asti oivaltamat asiat yhdeksi kokonaiseksi paketiksi. Syksyllä 2023 hän valmistuukin kundaliinijoogaopettajaksi (KRI) Kehto Koulusta.

Tervetuloa yksinkertaisuuden äärelle

Haluamme toivottaa tervetulleeksi kaikki, jotka kokevat kaipuuta yksinkertaisuuden ja rauhoittumisen äärelle. Retriittitalomme on aivan uniikki ja hyvin kodikas pieni maalaistalo. Talossa mahtuu majoittumaan maksimissaan 11 henkilöä. Käytössä on yhteinen keittiö, ruokailutila, pesuhuone ja sauna sekä pieni avoin salitila. Talon ympärillä on suuri maalaistalon pihapiiri, jossa varsinkin kesällä on mukava viettää aikaa. Majoitushuoneet ovat 1-2 hlön huoneita. Retriittitalo sijaitsee vain 2,5 km päässä Naantalin keskustasta asutuksen laitamilla. Ympärillä on peltoa ja pieniä metsäalueita. Retriittitalon vierestä lähtee pieni luontopolku, jota pitkin pääsee linnavuoren huipulle katselemaan maisemia. Lisää luontopolkuja laavuineen, kaunista merenrantaa ja viehättävä Naantalin vanha kaupunki löytyy 3 km säteellä.

Retriittitalossa voit majoittua ja viettää aikaa omatoimisesti tai tulla ohjelmallisille retriiteille tai kasvuryhmiin. Mukaan tarvitaan vain avoin mieli ja avoin sydän. Pyrimme vaalimaan yksinkertaisuutta ja rauhallisuutta sekä rentoa ja välitöntä ilmapiiriä. Tarkoitus ei ole olla aivan hiljaa vaan antaa tilaa myös hyville keskusteluille osallistujien niin halutessa sekä erilaiselle puuhailulle esim. kirjoittamiselle, ruuanlaitolle, maalaukselle, tanssimiselle, puutarhassa touhuilemiselle.

Koko retriittitalon alue on savuton ja päihteetön.